...

Cabinet Psihologic Brasov

Ce este un aviz psihologic ?

Un aviz psihologic este un document eliberat de un psiholog care oferă o evaluare și o perspectivă profesională cu privire la comportamentul, starea mintală sau aptitudinile unei persoane, în scopul solicitat de acea persoană. Mai jos sunt prezentate câteva contexte în care avizul psihologi poate fi solicitat de către client:

Cuprins

1.Introducere:

  1. Evaluarea comportamentului și emoțiilor: În cazul în care o persoană solicită sprijin sau tratament psihologic, este posibil să fie necesară o examinare psihologică. Psihologul poate evalua starea emoțională, problemele mintale și nevoile de tratament ale persoanei folosind mijoarce specifice precum: interviul psiholog, observaţia şi evaluarea cu ajutorul instrumentelor standardizate şi avizate.
  2. Evaluarea capacităţii mintale: În cazul unor procese judiciare sau legale, un aviz psihologic poate fi solicitat pentru a evalua capacitatea mintală a unei persoane de a înțelege consecințele acțiunilor sale, totodată se are în vedere reprezentativitatea participării în mod eficient la un proces judiciar.
  3. Evaluarea aptitudinilor: În timpul procesului de angajare sau de selecţie a candidaților pentru posturi specifice, poate fi necesar un aviz psihologic, în vederea evaluării aptitudinilor cognitive și potențialului persoanei într-un anumit domeniu.
Aviz Psihologic Brasov

Avizul psihologic este un instrument important în luarea deciziilor și în furnizarea de recomandări și orientări în funcție de motivul solicitării examinării psihologice.

2. Cum poți obține un aviz psihologic ?

Cabinetele au reglementări și proceduri diferite pentru obținerea avizelor psihologice. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, obținerea unui aviz psihologic implică următoarele etape:

  1. Organizarea unei întâlniri: Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să contactezi un cabinet psihologic avizat şi recunoscut de Colegiul Psihologilor din România și să-ţi programezi o ședință. Este necesar să specifici şi motivul pentru care soliciţi avizul psihologic .
  2. Interviul iniţial: În prima ședință, vei purta o discuţie iniţială despre motivul solicitării avizului şi stabilirea tuturor detaliilor administrative testării. Este posibil să fiți rugat să completați și un formular de evaluare sau un chestionar.
  3. Testul psihologic: Consta în completarea unor probe standardizate şi avizate, de regulă sunt prezentate sub forma unor formulare sau chestionarea de evaluare psihologică. În condiţiile în care psihologul considera că are nevoie de mai multe informaţii te poate programa pentru examinări suplimentare. Aceste evaluări ar putea include teste cognitive, teste de personalitate sau alte instrumente de evaluare care sunt relevante pentru scopul solicitării avizului.
  4. Interviuri și observații suplimentare: Psihologul poate decide să efectueze interviuri suplimentare sau să îţi observe comportamentul în anumite situaţii specifice. Aceste informații suplimentare pot fi esențiale pentru elaborarea unui aviz adecvat și pentru evaluare.
  5. Analiza datelor și interpretarea acestora: Pentru a-ţi oferi un aviz psihologic adecvat, psihologul va analiza și interpreta datele colectate în urma tuturor metodelor proprii folosite.
  6. Elaborarea avizului psihologic: Psihologul va crea un aviz scris pe baza datelor pe care le-a evaluat și interpretat. Acest aviz poate include informații relevante pentru cererea ta, cum ar fi diagnosticul și recomandări pentru tratament sau intervenții. *De reţinut: Toate avizele psihologice sunt valabile 6 luni din momentul eliberării.
  7.  Prezentarea constatării: În ultima etapă, psihologul îţi va prezenta concluziile. Vei avea posibilitatea de a discuta despre conținut, de a pune întrebări sau de a solicita clarificări.
Pasi Aviz Psihologic Brasov

Este esențial să reţii că aceste etape sunt doar o schiță și pot diferi în funcție de situație și de protocolul specific al fiecărui cabinet psihologic. Este recomandat să contactezi un cabinet psihologic specific pentru a obține informații detaliate despre procedurile lor.

Pret Aviz Psihologic

3. Pret aviz psihologic

Preturile pentru eliberarea avizelor psihologice pot varia în funcție de câţiva factori, precum: orașul și cabinetul în care se efectuează evaluarea psihologică, scopul evaluării psihologice, complexitatea examinării şi nivelul de expertiză al psihologului.

Este important să contactezi direct cabinetele sau psihologii pentru a obține informații precise despre tarifele lor. Unele cabinete pot avea politici speciale pentru anumite categorii de persoane (cum ar fi elevii, studenții sau pensionării) sau pot oferi reduceri în funcție de situații individuale.

4. Cui se adresează o evaluare psihologica ?

Evaluarea psihologică se adresează diferitelor categorii de persoane în funcție de nevoile și scopurile individuale. Iată câteva exemple de grupuri de persoane cărora li se poate adresa evaluarea psihologică:

Aviz Psihologic Adolescenti

Copii si adolescenti

De regulă în acest segment de vârsta evaluarea psihologică este centrată pe investigarea aptitudinilor şi potenţialului academic, investigarea stadiului de dezvoltare, evaluarea comportamentului copiilor şi adolescenţilor. Acest demers poate fi util în identificarea problemelor de sănătate mintală, a tulburărilor de învăţare sau a altor disfuncţii specifice identificate la această categorie de vârstă.

Aviz Psihologic Adulti

Adulti

În rândul adulţilor, evaluarea psihologică poate fi utilizată într-o gamă largă de scopuri precum: evaluarea tulburărilor de sănătate mintală, a stării emoţionale, evaluarea aptitudinilor şi competentelor în contexte profesionale şi educaţionale, evaluarea capacităţii cognitive sau evaluarea personalităţii.

Aviz Psihologic Cupluri

Cupluri si familii

Dinamicile relaționale, problemele de comunicare și conflictele care apar în cupluri și familii pot fi evaluate cu ajutorul evaluării psihologice. Aceasta poate ajuta la înțelegerea și orientarea rezolvării problemelor și la îmbunătățirea relațiilor.

Aviz Psihologic Angajare

Candidati la angajare

Utilizarea în procesul de recrutare şi selecţie a evaluării psihologice oferă specialiştilor în recrutare suportul necesar luării deciziei de angajare a candidaţilor ce sunt potriviţi poziţiilor disponibile în cadrul instituţiei.  

Este important de menționat faptul că evaluarea psihologica poate fi personalizată în funcție de nevoi individuale și scopuri specifice. Psihologii pot adapta instrumentele și metodele de evaluare pentru a răspunde cerințelor fiecărei situații și persoane în parte.

Nu știi cum arată un aviz psihologic ? Click pe model aviz psihologic.

Dacă ești psiholog și dorești să stii cum se completează un aviz psihologic, iată aici modelul oficial pus la dispoziție de ANAF.

Până data viitoare „Păstrează-ţi mintea sănătoasă !”

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.