...

Psiholog Andrei Tarpan

Ce este pseudostiinta ?

In cadrul acestui articol am dezbatut o problematica destul de des intalnita in practica psihologica actuala. Foarte multi formatori, pseudo-psihologi, traineri, coach… etc, folosesc pseudostiinta prezentand-o sub forma unor „formule magice / sfaturi magice” care te ajuta sa iti ameliorezi problemele existente in viata ta. De fapt lucrurile nu functioneaza chiar asa, dar haideti sa intram in aceasta tema.

Cuprins

1. Ce este pseudostiinta ?

Pseudostiinta se referă la orice abordare sau activitate care pretinde că este științifică, dar nu respectă principiile și metodele științifice. Aceasta presupune formularea și promovarea unor afirmații și teorii care nu sunt susținute de dovezi obiective și verificabile. Care sunt în contradicție cu informaţiile, cunoștințele și rezultatele acceptate de comunitatea științifică.

Exemplu: Terapia de regresie a vieților anterioare.

Aceasta înseamnă formularea și promovarea de afirmații și teorii care nu sunt susținute de dovezi obiective și verificabile. Care sunt în contradicție cu acele cunoștințe și rezultate acceptate de comunitatea științifică.

Cu toate că terapia de regresie a vieților anterioare poate fi populară în anumite cercuri și poate părea atrăgătoare pentru unii oameni. Aceasta nu are suport științific solid. Nu există dovezi empirice sau studii controlate care să demonstreze existența vieților anterioare. Nici să confirme că regresia în trecut poate avea efecte terapeutice benefice. Aceasta se bazează mai mult pe credințe şi convingeri decât pe metode științifice valide și riguroase.

Pseudostiinta

2. Diferenţa între ştiinţă şi pseudostiinta

Diferența fundamentală între știință și pseudostiinta constă în metoda de investigare și verificare a afirmațiilor.

Știința se bazează pe metode și principii riguroase de investigație, cum ar fi observația, experimentul și testarea ipotezelor. Aceasta implică colectarea și interpretarea datelor obiective și verificabile. De asemenea și folosirea unor teorii și modele științifice bine fundamentate pentru a explica fenomenele naturale. În știință, rezultatele trebuie să fie reproductibile și verificabile de către alți cercetători pentru a fi considerate valide.

Pe de altă parte, pseudostiinta este caracterizată de lipsa unei abordări științifice riguroase și de ignorarea principiilor și metodelor științifice. Pseudocercetătorii sau susținătorii pseudoştiinţei pot face afirmații care nu pot fi testate sau verificate prin metode științifice și pot respinge sau ignora evidența obiectivă. Aceștia pot folosi metode neștiințifice, cum ar fi presupunerile neîntemeiate sau argumentele bazate pe credință, în loc de observație și date empirice.

O altă caracteristică a pseudoştiinţei este persistența în promovarea unor idei sau teorii care contrazic cunoștințele științifice acceptate.

Abordare pseudostiintifica

3. Consecinţele pseudoştiinţei:

Pseudostiinta poate avea o serie de consecințe negative și poate impacta destul de puternic societatea. În rândurile care urmează am prezentat doar câteva consecinţe negative principale, precum:

 1. Eroziunea încrederii în știință: Prin promovarea ideilor neștiințifice sau greșite ca fiind valide, pseudostiinta poate submina încrederea publicului în metodologia și rezultatele științifice verificate.
 2. Răspândirea dezinformării: Afirmațiile neîntemeiate și intolerabile de dovezi obiective pot fi preluate și propagate de către cei care cred în aceste teorii. Acestea pot duce la o distorsiune a cunoașterii și a discuțiilor publice.
 3. Influența asupra bunăstării și sănătății: Unele tipuri de pseudoştiinţa pot avea un impact negativ asupra bunăstării și sănătății personale și colective.
 4. Pierderea resurselor și timpului: Resursele care ar putea fi alocate cercetării științifice valide și inovării pot fi irosite în activități care nu aduc beneficii reale sau nu conduc la progresul cunoașterii.
 5. Blocajul progresului științific: Ideile neștiințifice care persistă și contrazic rezultatele științifice validate pot împiedica dezvoltarea cunoștințelor și inovațiilor.

Impactul pseudoştiinţei poate fi semnificativ asupra societăţii, iar consecinţele enumerate mai sus sunt doar câteva exemple din larga paleta a demersurilor nonstiintifice.

Abordare pseudostiintifica

4. Ce poţi face pentru a evita abordările pseudoştiinţifice ?

Mai jos regăseşti câteva recomandări practice pe care le poţi folosi chiar azi, astfel:

 1. Dezvoltă-ți gândirea critică: Învață să analizezi informațiile și afirmațiile într-un mod obiectiv și rațional.
 2. Verifică sursele de informare: Verifică dacă sursele sunt de încredere, cum ar fi publicații științifice, reviste academice, organizații și instituții de cercetare recunoscute.
 3. Consultă mai multe surse: Consultă mai multe surse pentru a obține diverse perspective și pentru a avea o imagine mai completă și mai obiectivă.
 4. Analizează dovada științifică: Atunci când evaluezi o afirmație, cercetează dacă există dovezi solide care să o susțină.
 5. Fii atent la promisiunile exagerate: Fii sceptic în fața promisiunilor care par prea bune pentru a fi adevărate.
 6. Consultă experți și comunitatea științifică: Dacă te confrunți cu informații complexe sau cu subiecte în domenii specializate, apelează la experții și specialiștii în domeniu.
 7. Fii atent la biasuri și conflicte de interese: Unele surse de informații pot fi influențate de biasuri sau de interese personale sau financiare.
 8. Învață din domeniile științifice relevante: Dacă ești interesat de un subiect specific, încearcă să înțelegi principiile și metodele de bază ale domeniului respectiv.
 9. Împărtășește cunoștințele: Promovează gândirea critică și educarea în domeniul științei pentru a contribui la combaterea pseudoştiinţei în societate.

Mai multe informații despre Pseudoștiință găsești în cartea lui Nicolae Sfetcu intitulată „Pseudoștiință ? Dincolo de noi …” pe care o poți accesa în format PDF aici.

În final nu accepta afirmaţii fără o bază solidă de dovezi.

Pseudostiinta

Până data viitoare „Păstrează-ţi mintea sănătoasă !”

Alte Articole

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.